Jóideig tartó parkoltatás után újra előtérbe került a Crock Pot edény nálunk: kiváló alaplevet, nagyon jó állagú gombát, kellemes ragukat készítettünk benne, de ezekről majd később. Szilárd elhatározásom volt, hogy kipróbálom, mit lehet kihozni a lassúfőzőből lekvár vonalon, mert nekem a legkomolyabb problémám a lekvárkészítéssel az állandó felügyelet és a vele lekötött idő. A nekedterem befőzős eprére építve fogtunk neki.
Hozzávalóink
- 5 kg eper
- 1 kg eritritol
- 30 dkg nyírfacukor (xilit, xilitol)
- 3 csomag dzsemfix
Elkészítés
- Az epret megmostam, leszáraztam, a nem megfelelő állagú, állapotú darabokat kiválogattam.
- Az egészséges eperből nagyjából 3,5 kilónyival megtöltöttem a főzőedényt, a nagyobb szemeket kettévágtam.
- Magas (high) főzőfokozaton föltettem főzni este lefekvés előtt, és 12 órán keresztül főztem. Hatóra elteltével, majd nagyjából 10 óra elteltével is egyszer-egyszer megkevertem.
- Másnap reggel, amikor maximálisan átfőtt, megfőtt, akkor hűvös helyen hagytam lehűlni és végül betettem a hűtőszekrénybe.
- Aznap este beletettük az összes édesítőszert egyszerre, elkevertük és visszatettük a hűtőbe.
- A következő este az eper kétharmadát tálas turmixgépbe mertem és 10 másodperc alatt elegyítettem, majd újra eltettem a hűtőbe pihenni.
- Végül az utolsó (harmadik) este belekevertem a dzsemfixet (ami lényegét tekintve almapektin, kis tartósítószerrel és citromsavval összekeverve), fölforraltam, forraltam kb 5 percig és kis üvegekbe (babakajás üvegekbe) adagoltam, lezártam, dunsztba raktam.
Egy nap után kivettük, elpakoltuk és persze ki is nyitottunk egy üvegcsét: jó sűrű lett, finom ízű, ráadásul az eritritol által a fogakat sem rontja el.
Általánosságban örömteli, hogy működött "önjáróan" a lekvárfőzés, nem kozmált oda, nem lett semmi egyéb baja, így várhatóan meggyel vagy cseresznyével folytatjuk.