Jambalaya egy rizs egytálétel a Cajun konyhából. A Cajun konyha a lousianai francia konyha két rétegének, a britek által a 18. században Kanadából elüldözöttek (cajunok) és a már itt élő korábbi francia bevándorlók (kreolok) hagyományaiból alakult ki. A cajun a francia és a déli konyha stílus keveréke. A déli államokban jéghideg sört és friss baguette-et fogyasztanak hozzá.
Hozzávalók 4 személy részére
6 szelet Bacon kockára vágva
2 evőkanál olívaolaj
2 hagyma kockára vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 zellerszár kockára vágva
1 zöld kaliforniai paprika kockára vágva
Só
Bors
1 kevés szárított kakukkfű
Fél teáskanál Tabasco
Fél teáskanál Worcester szósz
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 nagy csésze zöldségalaplé
1 nagy csésze rizs
Fél csokor aprított petrezselyem
1 csésze előfőzött garnélarák
Elkészítés
Bacont megpirítjuk olívaolajon egy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, zellert és a paprikát. Addig pirítjuk míg a hagyma üvegessé válik. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kakukkfűvel. A rizst, a zöldségalaplevet, a Worcester szószt, Tabasco szószt és a paradicsom pürét beleöntjük a lassúfőző edényünkbe és hozzáadjuk a pírított baconös zöldségeket. High fokozaton 2,5-3 órát pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a garnélarákot és a petrezselymet és további fél órát pároljuk. Jó étvágyat!