Január a forró levesek hónapja. Íme egy különleges recept lassúfőzőben elkészítve.
Hozzávalók 8 személyre
2 konzerv hámozott paradicsom kozkázva levével együtt
12 dkg zeller apró kockákra vágva
12 dkg sárgarépa apró kockákra vágva
12 dkg vöröshagyma apró kockákra vágva
1 teáskanálnyi szárított oregánó
1 evőkanál szárított bazsalikom
1 liter csirke alaplé
1/2 babérlevél
7 dkg liszt
15 dkg parmezán sajt
100 g vaj
1/4 liter tej
1/4 liter tejszín
Só
Bors
Elkészítés
Tegyük a paradicsomot, a zellert, a répát, az alaplevet, a hagymát, az oregánót, a bazsalikomot és a babérlevelet a lassúfőző edényünkbe. Keverjük össze és pároljuk low fokozaton 6 és fél órán keresztül. Fél órával a tálalás előtt készítsük el a rántást. Olvasszuk fel a vajat lassú tűzön egy serpenyőben és adjuk hozzá a lisztet. Állandó keverés mellett öntsünk hozzá egy bögrényit a forró levesből. Adjunk hozzá még további három bögrényi levest és keverjük csomómentesre. Öntsük bele a rántást a levesbe és keverjük össze, majd adjuk hozzá a parmezánt. Azután öntsük bele az összekevert tejet és tejszínt. Végezetül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kész, pároljuk low fokozaton további 30 percet. Tálalhatjuk önmagában, vagy grillezett sajtos pirítóssal ,előételként, vagy akár főételként. Jó étvágyat!