Lassan főtt marhasült
Íme egy recept, amit másképp nem lehet otthon elkészíteni megfelelően, csak lassúfőzővel!
Előkészítési idő: 20-30 perc
Slow cooker főzési fokozat: alacsony
Főzési idő: 8-10 óra
Hozzávalók
- 1 vagy 2 evőkanál olivaolaj
- 1 egész marhanyak vagy marharostélyos (1,5-2 kg közötti darab)
- só, bors
- 2 púpozott evőkanál liszt (kb 3 dkg)
- 1 közepes méretű vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 3 nagy gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
- 1 kilogramm csiperke gomba
- 2 evőkanál vaj
- 3 deciliter marha pecsenyelé vagy alaplé
- rizs
Megjegyzés: A javasolt marhahúsok helyett használhatunk sertéshúsból tarját is. A rizs helyett a kuszkusz is kiváló köret lehet ehhez a sülthöz.
Elkészítés
- Hevítsük fel az olajat egy nagyméretű serpenyőben közepesen magas hőmérsékletre (ne füstöljön az olaj). Alaposan szórjuk és dörzsöljük be a húst sóval és borssal, majd forgassuk meg a lisztben. A serpenyőbe téve pirítsuk körbe, amíg minden oldala barna lesz. Ezután tegyük a slow cooker-be.
- Tegyük a vajat, a gombát és a vöröshagymát a serpenyőbe és pirítsuk amíg a gomba világosbarnára, a vöröshagyma üvegesre sül. Amikor kész, öntsük a lassúfözőbe.
- Öntsük a pecsenyelé/alaplé felét a fokhagymával együtt a hús tetejére. Tegyük a fedőt a lassúfőzőre és főzzük alacsony fokozaton 8-10 órán keresztül, nagyon puhára.
- A hús elkészülése előtt 35-40 perccel készítsük el a rizst.
- Az elkészült rizst tegyük egy nagy mélytányérba és formázzuk úgy, hogy a közepén legyen egy mélyedés ("fészek") a húsnak.
- Amikor a hús elkészült, még az edényben egy villával tépkedjük falatokra, rostokra.
- Szűrős szedőkanállal szedjünk egy adag húst a mélyedésbe, a gombát, hagymát és fokhagymát pedig köré, a rizsre. Fedjük be fóliával és tegyük a langyos sütőbe.
- Öntsük a sütésből megmaradt mártást és a pecsenyelét a serpenyőbe és forraljuk össze.
- Vegyük vissza a főzési hőfokot és főzzük a mártást, amíg az eléri a kívánt sűrűséget.
- Öntsük a húsra és a rizsre, majd tálaljuk.
Javaslatok, tippek
A fészekszerű tálalás és az extra mennyiségű mártás által egy igazi húsos, szaftos egytálétel lesz a végeredmény, ami akár családi eseményekre, akár nagyobb vendégseregnek ideális lehet. Az alapanyag könnyen a személyek számához igazítható, ahogy a hús típusát is egyszerűen lehet változtatni. Használható hozzá (főleg a mártás ízesítésével) bármilyen fűszer, amit szeretünk, ettől csak még jobban igazodik majd az ízlésünkhöz az elkészült étel és a változatok száma ezáltal szinte végtelenné válik. Egy rövid reggeli (vagy előző esti) előkészítéssel és a lassúfőző önálló működésével királyi vacsorát vagy ebédet tudunk készíteni minimális konyhai tartózkodással. Ha kevesebb idővel rendelkezünk, akkor a lassúfőző magas (high) fokozatán 5-6 óra alatt elkészíthető az étel!
Jó étvágyat kívánok ehhez a kiváló ételhez!