HTML

Főzni könnyű

Üdvözlünk a "slow cooking" rajongók egyre népesebb táborában! Miért jó ez a főzési technológia? Miért alkalmazzák a világ legnevesebb séfjei is? Itt megtalálsz minden tudnivalót, adunk tippeket és a legjobb recepteket is megosztjuk Veled! Nemsokára magad is rájössz, hogy FŐZNI KÖNNYŰ!

Facebook

Lassan főtt fokhagymás-gombás marhasült, ízletes pecsenyemártással

2013.09.04. 20:36 :: Főznikönnyű

Lassan főtt marhasült

Íme egy recept, amit másképp nem lehet otthon elkészíteni megfelelően, csak lassúfőzővel!

Előkészítési idő: 20-30 perc
Slow cooker főzési fokozat: alacsony
Főzési idő: 8-10 óra

 

fokhagymas-gombas-sult-borsikafuves-martassal-normal18.jpg

Hozzávalók

  • 1 vagy 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 egész marhanyak vagy marharostélyos (1,5-2 kg közötti darab)
  • só, bors
  • 2 púpozott evőkanál liszt (kb 3 dkg)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 nagy gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 1 kilogramm csiperke gomba
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 deciliter marha pecsenyelé vagy alaplé
  • rizs


Megjegyzés: A javasolt marhahúsok helyett használhatunk sertéshúsból tarját is. A rizs helyett a kuszkusz is kiváló köret lehet ehhez a sülthöz.

Elkészítés

  • Hevítsük fel az olajat egy nagyméretű serpenyőben közepesen magas hőmérsékletre (ne füstöljön az olaj). Alaposan szórjuk és dörzsöljük be a húst sóval és borssal, majd forgassuk meg a lisztben. A serpenyőbe téve pirítsuk körbe, amíg minden oldala barna lesz. Ezután tegyük a slow cooker-be.
  • Tegyük a vajat, a gombát és a vöröshagymát a serpenyőbe és pirítsuk amíg a gomba világosbarnára, a vöröshagyma üvegesre sül. Amikor kész, öntsük a lassúfözőbe.
  • Öntsük a pecsenyelé/alaplé felét a fokhagymával együtt a hús tetejére. Tegyük a fedőt a lassúfőzőre és főzzük alacsony fokozaton 8-10 órán keresztül, nagyon puhára.
  • A hús elkészülése előtt 35-40 perccel készítsük el a rizst.
  • Az elkészült rizst tegyük egy nagy mélytányérba és formázzuk úgy, hogy a közepén legyen egy mélyedés ("fészek") a húsnak.
  • Amikor a hús elkészült, még az edényben egy villával tépkedjük falatokra, rostokra.
  • Szűrős szedőkanállal szedjünk egy adag húst a mélyedésbe, a gombát, hagymát és fokhagymát pedig köré, a rizsre. Fedjük be fóliával és tegyük a langyos sütőbe.
  • Öntsük a sütésből megmaradt mártást és a pecsenyelét a serpenyőbe és forraljuk össze.
  • Vegyük vissza a főzési hőfokot és főzzük a mártást, amíg az eléri a kívánt sűrűséget.
  • Öntsük a húsra és a rizsre, majd tálaljuk.

Javaslatok, tippek

A fészekszerű tálalás és az extra mennyiségű mártás által egy igazi húsos, szaftos egytálétel lesz a végeredmény, ami akár családi eseményekre, akár nagyobb vendégseregnek ideális lehet. Az alapanyag könnyen a személyek számához igazítható, ahogy a hús típusát is egyszerűen lehet változtatni. Használható hozzá (főleg a mártás ízesítésével) bármilyen fűszer, amit szeretünk, ettől csak még jobban igazodik majd az ízlésünkhöz az elkészült étel és a változatok száma ezáltal szinte végtelenné válik. Egy rövid reggeli (vagy előző esti) előkészítéssel és a lassúfőző önálló működésével királyi vacsorát vagy ebédet tudunk készíteni minimális konyhai tartózkodással. Ha kevesebb idővel rendelkezünk, akkor a lassúfőző magas (high) fokozatán 5-6 óra alatt elkészíthető az étel!

Jó étvágyat kívánok ehhez a kiváló ételhez!

13 komment

Címkék: Recept Tippek Marhahús

A bejegyzés trackback címe:

https://foznikonnyu.blog.hu/api/trackback/id/tr655495537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronald 2013.09.05. 14:28:58

Mi a túró az a "lassúfőző"?

Ahonnan ezt a cikket kiollózták - ott nem írt erről 1-2 szót?
.

motoroskonyhaja 2013.09.05. 15:24:49

Lassúfőző, slow cooker?

Minden háztartásban van otthon sütő. 80-130 fok közötti tűzön ugyanúgy elkészül minden... Amúgy ezt úgy hívják: konfitálás.

Recepthez: 1,5-2 kg marhahús + 1kg gomba? Lakodalom lesz? Ehhez mindössze egyetlen fej hagyma? (marhából fejenként 25 dkg kell egy étkezéshez és ez csupán a hús...)

Szerintem egyszerűbb, ha digitalizálod a főződhöz kapott szakácsfüzetet és csak beilleszted ide;)

motoroskonyhaja 2013.09.05. 16:04:56

Kicsit utána piszkáltam.

Megveszed az edényt 10-35 K-ért (amire -ha van sütőd- semmi szükséged), és kapásból van kb. 20-25 "isteni" recept, amit "kizárólag" ebben lehet elkészíteni. Aha. Mint a fenti is. Vagy egy bolognai. Vagy egy lencse-egytál, és a többi "egyedi" recept.

Ez a recept amúgy lopott, a foodies.hu-n van rajta, a szöveg is megegyezik....

Főznikönnyű 2013.09.05. 16:36:28

@motoroskonyhaja: Akit esetleg érdekel, kicsit részletesebben a slow cooking, korábbi cikkeinkben (mintegy 3 napja létezik a blog:)) talál információkat.
Kedves Motoros! Köszönöm az észrevételeidet, ezúton megragadnám az alkalmat, hogy reagáljak. Én pár hónapja használok slow cookert, amit a foodies.hu-tól vásároltunk, és értelemszerűen az első recepteket is innen vettük. Sajnos magyarul meglehetősen kevés recept elérhető, ehhez a meglátásom szerint nagyszerű fözőedényhez. A bloggal nem is lehetett más célunk, mint, hogy segítsünk általunk kipróbált receptekkel, azoknak, akik szintén rendelkeznek ilyen edénnyel. Mivel nem vagyok tapasztalt blogger, mint Te, ezért talán ennek is betudható, hogy nem jelöltem meg a forrást az illendőség kedvéért. Javaslom, hogy próbáld ki, hogy mit nyújt ez az edény, mert talán nem véletlen, hogy neves amerikai és brit séfek is használják, illetve, hogy sok országban igazán népszerű ez a főzőedény évtizedek óta.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.09.05. 18:22:07

@Főznikönnyű: Az észrevétel lényege az volt szerintem, hogy ezt a sütő is tudja, a francnak sem kell hozzá spéci edény. És maximálisan egyetértek vele.
A reklámozott oldalon* egyébként egy helyen le is van írva, hogy a két fokozat 77 és 89 fok, ez bőven elég is ahhoz, hogy sütőben az ember megcsinálja a kajákat :-)
Persze lehet, hogy mégis más ez, mint sütőben. De ha így van, írd le szépen, hogy miért.

*: pontosabban oldalADon. Azt ugye nem várod, hogy bárki elhiggye, csak vettél egy ilyen készüléket, és akkorát élveztél tőle, hogy meg kell osztanod a világgal? Ennyire hülyének ne nézd már az olvasókat. Semmi baj nincs a reklámmal, de nem érdemes letagadni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.09.05. 18:22:40

@bm613: Ja meg nem lenne három semmitmondó írás után címlapon, ha nem reklám volna...

Főznikönnyű 2013.09.05. 20:16:53

@bm613: Drága új Barátaim! Köszönöm a kitüntetett érdeklődést a blogom iránt, de sajnos nincs mit tenni: lebuktam! Célom a következő volt: fogom a millióimat és egyenesen befizetem az index szerkesztőségében (2. emelet pénztár), hogy ugyan már el akarok adni néhány fözőedényt, ezért legyetek szívesek a blogomat promotálni a főoldalon. Még számlát is kaptam. De szólék ekkor: - Várjatok 3 napot, addig írok 3 semmit mondó cikket. Rendben - mondták ők és ennyiben maradtunk. Mindeközben gondolkodtam, hogy is tudnám elhitetni, hogy nem ezeket az ördögtől való edényeket árulom, amely a magyar gasztronómia megcsúfolását jelentik, de még Izlandon is sirva fakadnak a kézilabdások, ha meghallják e két szót: SLOW COOKER.
Gondoltam a kisebb bevezető után úgy "szervezem" az első receptet, hogy direkt elhallgatom a forrást, mondván biztos lesz minimum egy "konkurens" gasztroblog, aki rögtön kinyomozza honnan is vette ez a szemét, ezt a szemetet. Na, de honnan? Nyilván a szponzor oldaláról.
De sajnos lebuktam. Míg a motorosok bekapták a csalit, de az izlandi Columbo-val én sem bírtam el.
Nyilván ezek után minden jó érzésű magyar (és izlandi) feladja, de én nem! Tehát újabb és újabb kipróbált receptekkel szeretném sokkolni a közgondolkodást.
Voltam tisztelettel, Főzni könnyű :)

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2013.09.05. 20:22:45

Na, hozzám is elérte a híre, hogy index címlapon volt ma a receptem, ami nem is az enyém, mert a Crock Pot lassúfőző gyártójának európai vezérképviseletéről az exportmenedzser küldte el nekem, hogy ezt főzzem meg otthon a családnak, mert neki ez a sztyú a kedvence és ettől mindenki sírni fog. Egyébként igaza lett, és ezért tettem ki a saját blogunkba.

Viszont biztos, hogy ha én nem a saját oldalamon, hanem a blog.hu-n kezdem el a recepteket kiposztolni, soha a büdös életbe nem kerülök ki a Világevő mellé a Index2-re, meg a index nyitóra. Max, ha fizetek egy lavór pénzt, de akkor se biztos.

Nyilván nem fogom fényezni a portékát itt, (bár szerintem qrva f@sza), de egész más mint a kukta vagy a sütő vagy bármi, ámerikában 40 éve olyan, mint nálunk a piros, zománcos lábas/fazék, de ha bárki szeretne egyet kipróbálni ingyen, keressen meg nyugodtan, adok kölcsön és utána vissza lehet jönni ekézni szerencsétlen arcot, aki - feltételezhetően - merő jószándékból el akart kezdeni recepteket kitenni egy blog.hu-s oldalra a saját szabadideje terhére. (Az a szopó, hogy még kedvezményt se tudok neki adni, mert már van főzőedénye...)

Azért köszi! :)

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2013.09.05. 20:27:51

@Főznikönnyű: na, Anyukám/Apukám, senki le nem mossa rólad, hogy tiéd a boltom - még kommentelni is együtt kommentelünk :))

motoroskonyhaja 2013.09.05. 20:55:45

@Főznikönnyű: Kedves Főznikönnyű: sajnos -ahogy elnézem- több nyelven is kerestem az ehhez való reciket- de nem találtam olyat, amit "kizárólag ebben", "kizárólag így" lehet elkészíteni (persze ezzel hirdetik)....;) Egy sima otthoni sütő MINIMUM ugyanezt az élményt nyújtja, csak utána nem kell sz*rrá kenned azt a húst, amit éppen készíteni akarsz (ellenben kell egy minimum affinitás a főzéshez).
Igaz: több világhírű séf is preferálja ezt a sütési módot (én is, pedig én csak egy pici porszem vagyok), de egy VALÓBAN értelmes séffel nem találkoztam, nem beszélgettem, aki ilyen cuccot használt volna. Mindenkinek adott a sütő, és mindenkinek adott ezzel egy finom, omlós sült is. De ehhez felesleges kiadni x (tíz)ezer forintot egy újabb "csodára". Amik elérhetőek (receptekről beszélünk) ilyen géppel , az magyar és angol nyelven is maximum 30 receptet tartalmaz, és a többsége -bocsáss meg- a röhej kategóriát súrolja. Ha Te úgy érzed, hogy ez a főzés-tudományod netovábbja, hát hajrá, legalább nem Uncle Bens és társai lesznek fogyasztva, tehát csak tovább, lesz ez még sokkal jobb is. Már ez is előre lépés, csak kicsit nézz ki a saját kényelmi bunkeredből....

motoroskonyhaja 2013.09.05. 21:11:44

@Emődi Tehéntánc: Azért (mert nagyon f@szának érzed magad és nagyon trendinek) szerintem tanuld meg a főzés -és a marketing- alapjait, amellett, hogy nagyon trendin szeretnél nyilatkozni. Mire 25 leszel lehet, hogy menni is fog ;)

A blog általad is említett receptje pedig eddig LOPOTT, Drága barátom, tehát nem szerencsés "vissza lehet jönni ekézni szerencsétlen arcot, aki - feltételezhetően - merő jószándékból el akart kezdeni recepteket kitenni egy blog.hu-s oldalra a saját szabadideje terhére."
Tegye! A saját receptjét! A saját fejéből! Ja, vett egy qrva drága cuccot a teleshopból (akárhonnan, szarok rá) mert lövése nincs a gasztronómiáról, a főzésről, de trendi akar lenni? Ám legyen. MAGÁTÓL és a SAJÁT GONDOLATAITÓL. Nem baj. Biztos készít egy chilis-babot majd neked (írjam a linket a nagyon trendi eredeti recepthez...?)
süti beállítások módosítása