HTML

Főzni könnyű

Üdvözlünk a "slow cooking" rajongók egyre népesebb táborában! Miért jó ez a főzési technológia? Miért alkalmazzák a világ legnevesebb séfjei is? Itt megtalálsz minden tudnivalót, adunk tippeket és a legjobb recepteket is megosztjuk Veled! Nemsokára magad is rájössz, hogy FŐZNI KÖNNYŰ!

Facebook

Eperlekvár őrzés nélkül paleolit kivitelben

2014.06.15. 01:46 :: Fedő alatt

Jóideig tartó parkoltatás után újra előtérbe került a Crock Pot edény nálunk: kiváló alaplevet, nagyon jó állagú gombát, kellemes ragukat készítettünk benne, de ezekről majd később. Szilárd elhatározásom volt, hogy kipróbálom, mit lehet kihozni a lassúfőzőből lekvár vonalon, mert nekem a legkomolyabb problémám a lekvárkészítéssel az állandó felügyelet és a vele lekötött idő. A nekedterem befőzős eprére építve fogtunk neki.

Eperlekvar_2.jpg

Hozzávalóink

  1. 5 kg eper
  2. 1 kg eritritol
  3. 30 dkg nyírfacukor (xilit, xilitol)
  4. 3 csomag dzsemfix

Eperlekvar_1.jpg

Elkészítés

  1. Az epret megmostam, leszáraztam, a nem megfelelő állagú, állapotú darabokat kiválogattam.
  2. Az egészséges eperből nagyjából 3,5 kilónyival megtöltöttem a főzőedényt, a nagyobb szemeket kettévágtam.
  3. Magas (high) főzőfokozaton föltettem főzni este lefekvés előtt, és 12 órán keresztül főztem. Hatóra elteltével, majd nagyjából 10 óra elteltével is egyszer-egyszer megkevertem.
  4. Másnap reggel, amikor maximálisan átfőtt, megfőtt, akkor hűvös helyen hagytam lehűlni és végül betettem a hűtőszekrénybe.
  5. Aznap este beletettük az összes édesítőszert egyszerre, elkevertük és visszatettük a hűtőbe.
  6. A következő este az eper kétharmadát tálas turmixgépbe mertem és 10 másodperc alatt elegyítettem, majd újra eltettem a hűtőbe pihenni.
  7. Végül az utolsó (harmadik) este belekevertem a dzsemfixet (ami lényegét tekintve almapektin, kis tartósítószerrel és citromsavval összekeverve), fölforraltam, forraltam kb 5 percig és kis üvegekbe (babakajás üvegekbe) adagoltam, lezártam, dunsztba raktam.

Eperlekvar_3.jpg

Eperlekvar_4.jpg

Egy nap után kivettük, elpakoltuk és persze ki is nyitottunk egy üvegcsét: jó sűrű lett, finom ízű, ráadásul az eritritol által a fogakat sem rontja el. 

Általánosságban örömteli, hogy működött "önjáróan" a lekvárfőzés, nem kozmált oda, nem lett semmi egyéb baja, így várhatóan meggyel vagy cseresznyével folytatjuk. 

12 komment

Címkék: eper lekvár eperlekvár lekvárfőzés xilit paleolit nyírfacukor lassúfőző eritritol crock pot

A bejegyzés trackback címe:

http://foznikonnyu.blog.hu/api/trackback/id/tr486301277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.15. 12:16:54

A vitaminoknak gondolom, annyi is lett a 12 órányi hevítéstől :(

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.15. 12:24:36

Eperlekvár szerintem:

5 kg epret nyeles krumplitörővel áttörünk, mert a darabos lekvárt jobban szeretjük, mint a bolti jellegű pépeset. Hozzáöntünk 1,5 kg cukrot, elkeverjük, pár órát pihentetjük, hogy levet eresszen.

Feltesszük főni, vastag aljú edényben, vagy vaslemez alátéttel, hogy a hő egyenletesen oszoljon el. Főzzük forrástól számítva 20-30 percet.

Hozzáöntünk 3 csomag 3:1 dzsemfixet, összeforraljuk, majd kis lángon addig főzzük, amíg a habja elfő, kb 10 percig.

Tiszta üvegekbe töltjük, lapkával lezárjuk, 10 percre fejreállítjuk, majd talpára állítva szorosan egymás mellé rakva, de nem érintkezve, pléddel letakarva hagyjuk kihűlni az üvegeket.

midnight coder 2014.06.15. 13:43:49

Szegény ősembernek anno milyen nehéz lehetett összeszednie a hozzávalókat. Nem beszélve a főző alkalmatosságokról. Ő szerintem ha talált 5 kiló epret, azt megette egy ültő helyében, és nagyon boldog volt mert így nyert 2-3 napot a következő adag kaja előteremtésére.

gabardin 2014.06.15. 14:32:46

Én ilyen macerás lekvárfőzést még nem olvastam...
Ha már dzsemfixet használsz, alkalmazhatod a tasakon leírt módszert, 3-4 perc forralás, oszt jónapot.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2014.06.15. 15:55:12

@midnight coder: ugye, mire szörember beszerezte az eritrirolt, dzsemfixet, nyírfacukrot, nem lehetett könnyű meló két mammutvadászat közben

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2014.06.15. 15:58:44

egyébként továbbra se értem, miért terjed el blogkörökben, hogy 400x500 pixeles helyekre 1600x1800 pixeles megabájtos képeket kell a böngészövel leméreteztetve rakni, nem küld el benneteket a kedves mamába aki véletlenül korlátos mobilnettel téved erre és egy napnyi netezési keretét leszivja 5 kép?

Olyan bonyolult beszerezni ingyenért az IrfanView-t és leméretezni a képeket a szükséges méretre?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.06.15. 19:58:30

Sajnos, nem túl szép az eredmény, látszik a túlfőzés hatása. Én is a Dzsemfix-et és a 3-4 perces főzést alkalmazom eper, meggy és sárgabarack vonalon: guszta szín, tökéletes állag.

Anatómus 2014.06.15. 21:20:30

Tényleg csúnya lett. Ha már dzsemfixezünk, akkor miért kell a lekvárfőzést paleolitnak hívni? A cukoralkohol használata és a macerás hűtés-fűtés nem indokolja ezt.
(Egyáltalán, miért kell valamit paleolitnak hívni, ami modern konyhatechnikai eszközök és a jelenlegi élelmiszerekből mesterkélten összeválogatva készül?)

Pierr Kardán 2014.06.15. 21:40:13

Nyírfacukor (xilit). Az, bammeg, nyírfacukor :-(( De olyan "nyírfa"cukor, amit a kukorica csutkájából állítanak elő :-))

retinax 2014.06.15. 22:38:01

Engem az érdekelne, hogy eláll-e. Érdekelne, hogy mi újság a polcon pár hónap múlva, valamint az is, hogy felbontás után meddig nem penészedik meg a hűtőben. Mondjuk tényleg iszonyat macerás módszer, ki ne derüljön a végén, hogy hiába...

Ancika13 2016.02.01. 11:34:49

@retinax: Tutira eláll! Már azért is, mert amikor kész van, hermetikusan lezárva és a feje tetejére állítva csírátlanított lekvárod lesz. Csak azért merek így nyilatkozni, mert már csináltam és nagyon bejött! Már 3. évesek lesznek a lekvárjaim, kicsit túlfőztem magam, de még mindig finomak és fogyaszthatók!

Ancika13 2016.02.01. 11:37:31

Nekem a lassúfőzővel egy problémám van, hogy a húsok készítésénél túl sok a lé, kevesebb szafttal sokkal jobban szeretném. Még mindig kísérletezgetek, remélem, találok ilyen receptet is!